Zoeken in woonaanbod
Tweede fase bouw Maasveld keurig op schema
17-07-2014 om 13:21Clustermanager Peter Clerkx van Maasveld en bouwmanager Remco van Bergen van dienst HVO zijn ronduit enthousiast als het over het verloop van de tweede fase van de nieuwbouw bij Maasveld gaat. Het kan bijna niet anders of ze worden nog voor de bouwvak opgeleverd.
De gebouwen zien er ondanks dat het terrein kaal en modderig oogt al uitnodigend uit. Ze liggen aan de groene zijde van het Maasveldterrein, vlakbij de boerderij. Elk gebouw bestaat uit twee woningen die spiegelbeeldig tegen elkaar zijn geplakt; elke woning heeft acht wooneenheden. "Mede vanwege de veiligheid is gekozen voor eenlaagsbouw", zegt Remco.
Iedere bewoner krijgt een eigen ingang, zodat hij niet door de hoofdingang hoeft wanneer hij dat niet wil. "Voor sommige bewoners levert dat soms stress op", legt Peter uit. "We zijn al in 2007 begonnen met gebruikersoverleg en daaruit kwam naar voren dat bewoners waarde hechten aan meer individuele ruimte en privacy, minder groepsruimte en goede geluidsisolatie om vervelende prikkels tegen te gaan. Tegelijkertijd hebben we ingezet op een transparant gebouw, vandaar de patio en de multifunctionele ruimte in het midden. We willen bewoners en collega’s op zicht kunnen volgen. De gemeenschappelijke ruimte is daardoor kleiner, maar de verwachting is dat daar gezien de problematiek ook minder gebruik van gemaakt zal worden.
Niet iedere bewoner heeft overigens dezelfde woonruimte nodig. Sommige bewoners hebben een appartement met slaapkamer, woonkamer en een natte cel, anderen een studio met woonslaapkamer en natte cel, en dan heb je nog bewoners met alleen een kamer. In twee woningen bevindt zich een logeerkamer en twee andere woningen hebben een afzonderingsruimte. Verder heeft iedere bewoner een eigen tuin."
Was het nog lastig om het zorgconcept in stenen te vertalen? Remco: "De architect heeft een tijd meegedraaid bij de gebruikersgroepen om een idee te krijgen van wat vereist is. En HVO houdt voortdurend de vinger aan de pols, zodat bouwvakkers bij het afwerken geen verkeerde beslissingen nemen. Platenplafonds is bij deze doelgroep geen optie. Vloerverwarming opschuiven opdat bedden kunnen worden vastgezet? Zeer noodzakelijk. De auticoach van Maasveld heeft de bouwvakkers een filmpje laten zien over autisme, zodat ze die beslissingen beter kunnen begrijpen. Zo voorkom je misverstanden."
Tegelijk met het bouwproject loopt een traject wonen, bejegening en begeleiding. "Van groepswonen naar individueel wonen betekent ook dat je de bejegening moet aanpassen", legt Peter uit. "Er is een nieuwe visie ontwikkeld en dagbesteding krijgt een andere vorm." We zullen er ongetwijfeld nog van horen.